Home / Define Haberleri / HAN HANEDANI DARPHANESİ

HAN HANEDANI DARPHANESİ

HAN HANEDANI DARPHANESİ

Çinli Arkeologlar Çin’in Özerk Otonom Moğolistan’dan bölgesinde yaptıkları kazıda on binlerce sikkeye ulaştı.

Huoluochaideng kentinde yapılan kazılarda ulaşılan sikkelerin toplam ağırlığı ise 3500 kg. Han Hanedanı (Mö 202 Ms 220) döneminde kullanılan sikkelerin büyük bir kısmı bir darphane binasının kazısında çıktı. Ayrıca darphanede 100 den fazla sikke içinde kullanılan kalıplar bulundu. Kalıpların Batı Han Hanedanı (Mö 156 Ms 87) ve kısa ömürlü Xin Hanedanı (Mö 45 Ms 23) tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca bulunan dini objeler ve hükümdar sembolleri Huoluochaideng’in Han Hanedanı için ne kadar önemli bir kent olduğunu da gösteriyor.

Çin kültürünün zirvesi kabul edilen Han Hanedanı döneminde Roma İmparatorluğu ile yarışacak bir ihtişamdaydı.

Günümüzde pek çok Çinli kendilerini Han olarak tanımlarlar. İpek Yolu ticareti ve komşu ülkeler ile sistemli ticaret gene bu dönemde başlamıştır. Çin’in Budizm ile tanışması ile gene aynı hanedanlığın dönemindedir.

Çin ve dünya tarihi açısından bu denli önemli olan bir hanedanın darphanesinde bu kadar çok sikkenin hazır bekletiliyor olması bize onların gücü hakkında da bir ip ucu veriyor. Belkide bu sikkeler kullanılabilmiş olsaydı dünya tarihi bildiğimizden çok daha farklı olacaktı.

Hanedanın kurucusu Han Gaozu, gerçek ismi ise Liu Bang. Çin’de hala büyük bir önder olarak saygı gören Gaozu’nun hakkında bir çok efsane vardır. Bazı çevreler tarafından modern Çin’in ilk adımlarını atan kişi olarakta görülür.

Arkeogezi Dergisi

Check Also

Bilim adamları Modern İnsan Ata’nın Sanal Kafatasını Oluşturuyor

Bilim adamları Modern İnsan Ata’nın Sanal Kafatasını Oluşturuyor New York Times’ın haberine göre yaşayan modern …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir