Home / Define hakkında / Kırk Haramilerin Hazinesi

Kırk Haramilerin Hazinesi

Kırk Haramilerin Hazinesi

Kırk haramilerin Hazinesi, Kızıltepe’nin Suriye sınırına 10 kilometre uzaklıkta İpek Yolu üzerindeki Sürekli Köyü’nde yapılan kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkarılan 524 adet eser, Mardin Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Mardin Valisi Hasan Duruer ve Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ın da katıldığı bir törenle ziyaretçilere açılan defineyi görmek isteyenler, müzeye akın etti.

Vali Duruer, Sürekli Köyü’nde, Mardin Müzesi’nde görevli arkeologlar tarafından 4 Ekim 2009 tarihinde ortaya çıkarılan definenin Kırk Haramiler’e ait olabileceğini söyledi. Mardin’in binlerce yıllık tarihine işaret eden Duruer, “25 medeniyete ev sahipliği yapan bir kentin her yerinden tarih fışkırması bizim için büyük bir kazançtır. Mardin’in altı üstü tarihi eserlerle dolu. Bu defineler sayesinde ilimizin tanıtımını daha iyi şekilde yapabiliriz” dedi.

Meraklıları Sürekli Köyünün Definesini Soruyorlardı

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, definelerin müzede herkesin görebileceği bir yerde ziyaretçilere açtıklarını söyledi. Definenin bulunduğu ilk günden itibaren müzelerini ziyaret eden herkesin Sürekli Köyü’nde ortaya çıkarılan altınları sorduğunu söyleyen Erdoğan, söz konusu gömünün, kervan ganimeti olmasını da muhtemel gözüktüğünü belirterek, şunları söyledi: “Sürekli Köyü tarihi İpek Yolu güzergahında bulunuyor. Bu önemli konumundan dolayı ve yüzey üzerinde toplanan malzemeye bakıldığında erken dönenlerden itibaren iskan alam olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Köyde halen kalıntıları mevut olan kiliseler, köyün Ortaçağ’a kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstergesidir. Tarihlenmesi yapılabilen toplam  336 adet sikkenin dönemsel değerlendirilmesi sonucunda 216 adetin İlhanlılar, 38 adetin Eyyübiler, 35 adetin Bizans, Venedik, 6 adetin Anadolu Selçuklu, 3 adetin Zengiler, 1 adetin Artuklu ve 30 adetin İslami olduğu anlaşılmıştır.

Altın ve gümüş sikkelerin okunabilen yüzlerinde basım yerleri olarak, Cürcan, Tebriz, Sebzevar Kasan, Merv ve Şehristan (İran şehirleri), Bağdat, Musul, Basra (Irak kentleri) İskenderiye, Kahire (Mısır) Dimaşk, Halep (Suriye kentleri) ayrıca Anadolu’nun değişik şehirleri Mardin, Malatya, Erzurum, Hısın (Hasankeyf), Harran, Ani (Kars), Samasota (Adıyaman), Erzincan, Samsun, Sivas, Alanya, Amasya ve Tokat olduğu anlaşılmıştır.” Müzede sergilenen defineyi ziyaret meraklılar arasında yer alan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, define sayesinde tarihi kentin yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayacağına inandığını kaydetti. Ortaya çıkan hazinenin sürpriz olmadığını işaret eden Rektör Omay, kazı sahasında bir gömü içinde Allah’ın 99 isminin üzeride bulunduğu 99 altının bulunması karşısında ise şaşkınlık yaşadığını söyledi.

Check Also

Büyük Trakya Hazinesi

Büyük Trakya Hazinesi Büyük Trakya Hazinesi; Büyük İskender’in Hazinesi Bulundu!… Bulgar arkeologlar, başkent Sofya’nın 300 km …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir