Home / Genel / Noktalama İşaretleri Üç Nokta

Noktalama İşaretleri Üç Nokta

Noktalama İşaretleri Üç Nokta ( … )

Kısa Açıklama: Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır.

Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.

Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri; nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti şeklindedir.

Üç Nokta ( … )

1. Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur:

Ne çare ki çirkinliği hemencecik ve herkes tarafından görülüveri­yordu da bu yanı… (Tarık Buğra)

2. Kaba sayıldığı için veya bir başka sebepten dolayı açık yazılmak is­tenmeyen kelime ve bölümlerin yerine konur: Kılavuzu karga olanın burnu b…tan çıkmaz.

Arabacı B…’a yaklaştığını söylüyor, ikide bir fırsat bularak arabanın içine doğru başını çeviriyordu. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

3. Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümle­rin yerine konur:

… derken şehrin öte başından boğuk boğuk sesler gelmeye başladı… (Tarık Buğra)

4. Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için konur:

Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz! (Faruk Nafiz Çamlıbel)

Binaenaleyh, biz her vasıtadan, yalnız ve ancak, bir noktainazardan istifade ederiz. O noktainazar şudur: Türk milletini, medeni cihanda layık olduğu mevkiye isat etmek ve Türk cumhuriyetini sarsılmaz temelleri üzerinde, her gün, daha ziyade takviye etmek… (Atatürk)

5. Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur:

Gölgeler yaklaştılar. Bir adım kalınca onu kıyafetinden tanıdılar:

—      Koca Ali… Koca Ali, be!.. (Ömer Seyfettin)

UYARI: Ünlem ve soru işaretinden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterlidir:

Gök ekini biçer gibi!.. Başaklar daha dolmadan. (Tarık Buğra)

Nasıl da akşam oldu?.. Nasıl da yavrucaklar sustu?.. Nasıl da serçecikler yuvalarına sığındı?.. (Necip Fazıl Kısakürek)

6. Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevap­larda kullanılır:

— Yabancı yok!

— Kimsin?

— Ali…

— Hangi Ali?

— …

— Sen misin, Ali usta?

— Benim!..

— Ne arıyorsun bu vakit buralarda?

— Hiç…

— Nasıl hiç? Suya çekicini mi düşürdün yoksa!..

— !.. (Ömer Seyfettin)

UYARI: Üç nokta yerine iki veya daha çok nokta kullanılmaz.

Diğer Noktalama İşaretleri 

Kaynak: http://tdk.gov.tr

Noktalama işaretleri, nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç, kesme işareti, üç nokta kullanımı 5. sınıf, üç nokta kullanımı 4. sınıf, 3 nokta kullanımı örnek, Noktalı virgül kullanımı, İki nokta kullanımı, üç nokta ile ilgili cümleler 3. sınıf, 3 nokta kullanımı, TDK üç nokta, Üç nokta örnekleri 5. Sınıf, Üç nokta ile ilgili cumle, Nokta işareti, TDK Noktalama işaretleri, İki nokta kullanımı, TDK Yazım Kuralları ve NOKTALAMA işaretleri, Noktalı Virgül Nerelerde kullanılır, Nerede kullanılır, Tırnak işareti, Virgül kullanımı, üç nokta ile ilgili cümleler 4. sınıf, üç nokta ile ilgili cümleler 3. sınıf, üç nokta ile ilgili cümleler 5. sınıf, Nokta ile ilgili cümleler, 3 nokta kullanımı, TDK üç nokta, üç nokta nerelerde kullanılır 5. sınıf, Noktalı Virgül Nerelerde kullanılır, Tırnak işareti nerelerde kullanılır, üç nokta ile ilgili cümleler 3. sınıf, 3 nokta kullanımı örnek, üç noktanın kullanıldığı yerler 4. sınıf, Yan yana üç nokta ne demek, 2 nokta ne anlama gelir, 3 nokta kullanımı, 1 nokta ne anlama gelir, 3 nokta dövme anlamı, 3 nokta ile ilgili cümleler, Üç nokta örnekleri 5. Sınıf, üç nokta ile ilgili cümleler 4. sınıf, üç noktanın kullanıldığı yerler 4. sınıf, 3 nokta kullanımı, üç nokta ile ilgili cümleler 3. sınıf, İki nokta kullanımı,

Check Also

Noktalama İşaretleri Köşeli Ayraç

Noktalama İşaretleri Köşeli Ayraç ( [ ] ) Kısa Açıklama: Duygu ve düşünceleri daha açık …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir