Home / Tümülüs ve Höyük / HÖYÜK VE TÜMÜLÜS ARASINDAKİ FARKLAR

HÖYÜK VE TÜMÜLÜS ARASINDAKİ FARKLAR

HÖYÜK VE TÜMÜLÜS ARASINDAKİ FARKLAR

höyük

Höyük Sözlük Anlamı

Eski çağlardan kalma medeniyet kalıntılarının zamanla tabii olayların tesirinde kalarak meydana getirdiği yayvanca toprak tepe. Anadolu’da bu şekilde tepe halini almış birçok eski köy ve kasaba vardır. Bunlara halk arasında tünsü, tünsek, yöğecik, üyücek, çeçtepe, til, tel, pulur gibi çeşitli adlar verilir. Bu adlar yalnız dış görünüşe bağlı olarak verilmiştir. En doğru ifade tarzı höyük denilmesidir.

Höyüğün büyüklüğü ve şekli, altındaki yerleşim yerlerinin uzun zaman sürüp sürmemesine bağlıdır. Yerleşim yerlerindeki hayat, asırlarca devam ettiyse, höyükler biraz daha büyük ve gösterişli olabilir. Höyükler daha çok verimli topraklarda düzlük ve ovalarda görülür. Anadolu’da yeryüzü şekillerine bağlı olarak İç, Güney ve Kuzeydoğu Anadolu’da topluluk gösterirler. Höyükler genellikle Anadolu’da denizlere yaklaştıkça azalır. Su kenarlarına yakın, verimli topraklarda, savunmaya elverişli yerlerde daha çok rastlanmaktadır.

Bugün Anadolu’nun pekçok yerinde höyükler vardır. En önemlileri Çorum’da Alacahöyük, Maraş’ta Yassıhöyük, Burdur’da Çatalhöyük, Sivas’ta Adatepe, Sivritepe, Çataltepe ve Kayseri’de Kültepe’dir.

höyük

Höyükler 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olurlar

İlk çağlarda insanlar henüz yerleşik düzende yaşamadıklarından, çogunlukla da ağaç kovuklarında ve mağaralarda barındıklarından höyüklere rastlanmaz. Ancak neolitik çağdan itibaren kurulan toprağa bağımlı yerleşmeler, çesitli felaketlerle yıkılıp yok olurlar; zamanla bunların üzeri tabii olarak bir toprak katmanıyla kaplanır. Çoğu zaman da bu yıkıntının üzerine başka bir topluluk gelip yerleşir veya yıkılan kendin eski sahipleri şehri tekrar yeni bastan imar ederler. Hep ayni yere gelip yerleşmesinin nedenleri arasında, yörenin coğrafi özellikleri, iklim şartları ve toprak verimliliği ile su durumu basta gelmektedir. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir.

 Höyüğün büyüklüğü ve şekli, altındaki yerleşim yerlerinin uzun zaman sürüp sürmemesine bağlıdır. Yerleşim yerlerindeki hayat, asırlarca devam ettiyse, höyükler biraz daha büyük ve gösterişli olabilir. Höyükler daha çok verimli topraklarda düzlük ve ovalarda görülür. Anadolu’da yeryüzü şekillerine bağlı olarak İç, Güney ve Kuzeydoğu Anadolu’da topluluk gösterirler. Höyükler genellikle Anadolu’da denizlere yaklaştıkça azalır. Su kenarlarına yakın, verimli topraklarda, savunmaya elverişli yerlerde daha çok rastlanmaktadır.

Orta Anadolu höyüklerinde neolitik, kalkolitik ve tunç çağı yerleşmelerinin üzerinde, Frig, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimleri görülebilir. Anadolu’da yaklaşık 20.000 höyük bulunduğu tahmin edilmektedir.

 Höyükler, günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler

 Örneğin, Çanakkale’nin 25 km. güneyindeki troia’da, bilimsel kazılar sonucu 9 katli bir yerleşimin varlığı kesin olarak saptanmıştır. diğer bazı örnekler olarak çorum-Alacahöyük ve karahöyük, kayseri-Kültepe, Keban yöresindeki norsuntepe ile kuzey Suriye’deki tell halaf, tell tayinat, til barsip sayılabilir.

Check Also

Tümülüs Nasıl Keşfedilir?

Tümülüs Nasıl Keşfedilir? Tümülüs Nasıl Keşfedilir?; Bir tepenin Tümülüs olup olmadığına aşağıdaki genel bilgiler kullanılarak …

30 Yorumlar

  1. slm kendi arazimizde bulunan bir büyük birde kücük hüyük veya timulus var buyuk olanda 40 calıştım fakat taş boncuk harici bişeye raslamadım tepesinden başladım calışmaya kapısı nerde penceresi nerde bilmedim için ancak böyle ugraştım cok küp kırıkları var bana bir yardımcı olusanız sevinirim kaya üzerindede cok oyma ve kılıc resimleri var

    • slm. tümülüsler mezar odalarıdır. genelde kral ailesi ve önemli şahsiyetlere özel ve değerli eşyalarıyla gömülür. tümülüslerde küp kiremit olmaz.
      höyük ise Eski çağlardan kalma medeniyet kalıntılarının zamanla tabii olayların tesirinde kalarak meydana getirdiği yayvanca toprak tepe. Anadolu’da bu şekilde tepe halini almış birçok eski köy ve kasaba vardır. Bunlara halk arasında tünsü, tünsek, yöğecik, üyücek, çeçtepe, til, tel, pulur gibi çeşitli adlar verilir. Bu adlar yalnız dış görünüşe bağlı olarak verilmiştir. En doğru ifade tarzı höyük denilmesidir. Höyüğün büyüklüğü ve şekli, altındaki yerleşim yerlerinin uzun zaman sürüp sürmemesine bağlıdır. Yerleşim yerlerindeki hayat, asırlarca devam ettiyse, höyükler biraz daha büyük ve gösterişli olabilir.
      eğer bulduğunuz yer bi tümülüsse odadan odaya geçiş olabilir. çift odalı tümülüsler var mutlaka mezardır. değerli eşyalar olabilir. çünkü bu tür tümülüslerde önce değersiz ufak tefek şeyler çıkar mezar odasında da ölünün yanında değerli eşyaları olabilir. resimli kaya da ki kılıç işareti genellikle soylu veya savaşçı birisinin mezarının o bölgede olduğuna işarettir. Kılıcın boyu, mezarın yerini gösterir. Kılınç boyu karış hesabı veya parmak boyu hesabıyla ölçülebilir. Kılıçın işaret ettiği yön de önemlidir. Eski zamandan kalma soylu mezarlarında genellikle kılıç sembolü görülmektedir. Eskiden saygı duyulan savaşçılar veya soylu şövalyeler, generaller ordu komutanları defnedilirken yanlarında ziynet eşyaları ile birlikte gömülürlerdi. bu sebeple çok ii bir araştırma yapmalısınız.

    • İstanbul edirne tekirdag canakkale civarinda ise yardimci olabiliriz 05360272394

    • İstanbul edirne tekirdag canakkale civarinda ise yardimci olabiliriz istrapbul34@mail.ru face adresim

  2. slm sayfadakı tümünüs mezarları hakkındakı tüm yazılanları okudum ve birazda sizlerden ve site yönetiminden yardım almak istiyorum. benim gözlemledigim 3 adet yanyna tepecıkler var bunlrdan bırı yaklasık yırmı metre yukseklıgınde dıger ıkısı ise buyuk olanın yarısı 10 metre yukseklıgınde zamanında bu bolge yakınına baraj yapılmak ıstenmıs ama durdurulmus anlasılan su kaynagı bol ve yakın ve bu tepeleri goren hakım yaklasık yuz yuzellı metre yukseklıgınde bır tepe daha var kacak kazı calısması yapıkmıs ve anladıgım kadarıyla zırvede buyuk bır saray yapısı bulunmakta. sadece varsayımlardan gıderek bu buyuk yapıdan bakıldıgında (tümünüs) 3 adet koni şeklındekı tepeler gayet guzel bır sekılde gözlenmektedirler ewet itiraf edıyorum doğru zamanı buldugumda yirmı metrelık konı seklındekı tepede calısma yapmayı dusunuyorum ama bılıncsızce kazı yapmaya karsıyım bu yuzden tam ve keın sonuca ulasmak ıstıyorum acaba (tünel) giriş kapısını bulmam için bana yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkurler. (ŞU ANDA ELIMDE BULUNAN MALZEMELER : 1_ GÜVENLE CALISILABILECEK 3 KİŞİLİK BİR EKIP 2_ İÇERİDEKİ GAZDAN KORUNMAK İÇİN TSK NIN KULLANMIS OLDUGU MASKELER 3_ 380 WOLT ELEKTIRIGI GECIRMEYEN PLASTIK ELDIVENLER 4_ DIŞ ETKENLERDEN KORUNMAK İÇİN TULUM önemli olnlarını yazdım digerlerini hangi nalbura gitsenız temin edebilirsiniz…

  3. Rüyamda. Bana yer gösterdiler bende gittim kazdim u seklinde duvar cikti moloz kesme taslardan olusan duvarin icini kazdim Ama bos hangi tarafa ilerlemem lazim ama düz hafif egimli bir yer acil yardim

  4. mezar odaları herzaman tümülüsün altındamı olur bazanda gizleme ve güvenlik amacıyla tümülüs tabanının dışında başka yerede yapılırmı

  5. slm bizim arazide bi tümlüs keşfetik içinde dört adet mezar oldu tespit edildi mezarın biri büyük lahit şeklinde ben bu işi resmi olarak yapmak istiyorum şimdi cıkan lahit inmi degerini yoksa içinden cıkan hediyeninmi degerini hesaplar bana öder devlet? bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum kolay gelsin.teşekürler

    • Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tesbit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa %50′si aracıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, %40′ı aracıya, %10′u ise mülk sahibine verilir. Daha fazla bilgi edinmek için define arama yönetmeliği kategorisini inceleyiniz. resmi kaynaktır.

  6. selam aradaslar ben burda yenıyım

  7. bana yardımcı uzman kişilere ihtiyacım var

  8. slm arkadaslar kım uzmansa bu konuda bana donus yaparmısınız bızım burda ıkı tane tumulus var bunlardan bırınde bırı bos dıgerı dolu olmak uzere kralıcenın hazınesını cıkardılar 1966 yılında sımdı ıse kralın kını arıyorum ıkıncı tumulustemı aramam gerek cıkartılan mezarlar yan yana bulundu arasında 2 metre mesafe vardı ben kralın kını nerde aramam lazım bu konuda en kısa zaman da cvp beklıyorum donus yaparsanız cok sevınırım kralıcenın hazınesı bulunan mezarın altında yaklasık 2 katlı ev buyuklunde ana kaya var ve uzerınde uçgen ısaretı var bu kaya uzerıne yontularak yaılmıs mezar ıyı aksamlar

  9. sinanylmaz
    gsm.05397114238

  10. kartal güneş

    höyüklerde mezar yada hediyelik hazine olabilme ihtimali varmı ?

  11. slm arkadaşlar ben bir höyük buldum fotografını cektim bu konuda yardımcı bilgili uzman bi kişiye ihtiyacım var lütfen ulaşın. 0554 970 52 08

  12. eline kazmayı küreği alan tümülüs açmaya gidiyo, güldürmeyin insanı çapınıza göre işler bakın, gidin tarlalarda plusla dolaşın

  13. ooo agalar, amma muhabbet dönüyor. istihbarat elemanları cirit atıyor burda. devletten izin alınarak tümülüs kazılmaz. tümülüsün hepsi devletindir. tümülüsü kazarsan da yakalanma riskini dikkate al, şöyle 8 ay filan akrabalardan uzak kalabilirsin. hayırlı kazılar.

  14. Merhaba.ufak bir tumulus var devamli goruyorum yol uzerinde fakat etrafinda hicbir eski yasanti yok fakat etrafa hakim bir konumu var acaba bu cevrede savas sirasinda olen bir komutana yada yoneticiye ait olanilirmi oyleyse savas tumulusun hangi yonunde olmustur?

    • Selam arkadaslar acil bir uzmana ityac var yaptigim kazida orulu bir duvar ve onunde duz bire bir kirk kaya ya rastladim mezarmi ne acil cevap 05458452011

  15. Varsa iyi ve güzel yeriniz yardımcı oluruz ama bos işler ve hikayeler için lütfen rahatsız etmeyin..530 138 94 08

    • Hakan :
      Varsa iyi ve güzel yeriniz yardımcı oluruz ama bos işler ve hikayeler için lütfen rahatsız etmeyin..530 138 94 08

      Site yönetimi bu yazıyı lütfen kaldırırmısın ben eklemedim..sürekli rahatsız ediliyorum lütfen telefon numaramı kaldırın

  16. Slm ben iki tarafı dere civardaki bölgelere göre yüksek oln yerde ok işaretleri ve kare oyuk buldum fakat hiç kimse çözemedi yardımcı olursanız sevinirim daha detaylı anlatayım doğal kaya üzerinde iki ucunda tek kanatlı ok var okun gösterdiği yerde 5 metre kadar uzağında bir ok işareti ve yanında 4 de 4 ve 4 santim derinliğinde bir kare oyuk var okun gösterdiği yönde bu mesafe (100 adım olarak saydım) daha büyük ve daha derin çizilmiş bir ok işareti var o ok işaretini gösterdiği yönde yaklaşık 5 metre ilerisinde kaya üzerinde dik bir yarık ve o dik yarığa paralel 4 yarık var tüm ok işaretleri orayı işaret ediyor fakat bir türlü çözdüremedim herkez farklı yorum yapıyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekürler

  17. slm ikiz tepe düşünün ama tümülüsten büyük gibi biri tarım arazisi için düzleştirilmiş diğeri hala duruyor ikisi arasında dere vardı bu derenin tam altından 4 tarafı mermer olan mermer kalınlıkları 15 cm iç yüksekliği 2 metre iç genişliği 80-90 cm olan bi tünel ama içi 180cm yüksekliğinde tertemiz mil dolu üstten 20-25 cm civarı boşluk var sanırım ortasından açıktık tünelin bir ucu düzeltilmiş tepenin altına gidiyor diğeride mevcut tepenin altına mevcut tepeye giden taraf örüyle kapatılmış nedir bu fikri olan arkadaş yardımcı olursa sevinirim ayrıca bu tünelin hemen üstünden içi boş mermer oda söküldü ve 8-10 metre ilerisinde toprak içinden üstünde eros resmi ve asker resimleri olan bi lahit kırıldı ve yine üstü sayılabilecek noktada 10 ad piç mezar var yardımlarınızı bekliyorum saygılar……

  18. Size ulasabilecegim bir numara varsa bir yerle ilgili fotograflari size gosterip bilgi almak istiyorum en azindan fikrinizi.

  19. Tepe üstünde etrafı taşla yapılmış mezar aynı kare içerisinde iki mezar bizim köyde yaşıyan 200 seneden beri kimse bilmiyor ama ne oldiyunu

  20. Slm elazig cevresi bilgi almak icin mesaj atabilirsiniz 0535689.40.61

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir