Home / Genel / Masal / Masal Nedir, Özellikleri Nelerdir? Masal Nasıl Yazılır? Masal Hakkında Bilgi

Masal Nedir, Özellikleri Nelerdir? Masal Nasıl Yazılır? Masal Hakkında Bilgi

Masal Nedir, Özellikleri Nelerdir? Masal Nasıl Yazılır? Masal Hakkında BilgiMasal Nedir?

Masalların Özellikleri Nelerdir?

Masalın Bölümleri Nelerdir?

Masallar Çocuklar İçin Neden Önemlidir?

Çocuğumuzun Eğitiminde Masalın Etkileri Nelerdir?

Türk Masalları Ve Özellikleri Nelerdir?

Masal Nedir?

Masal Nedir; Geçmişten günümüze, dilden dile anlatılagelen, çoğunlukla olağanüstü olayları ve durumları, yine olağanüstü kahramanlara ve olaylara bağlayarak anlatan halkın bağrından kopup gelen halk hikâyelerine masal adı verilir.

Türk toplumunda masal, çocukluk çağlarında anlatılan, içinde bulunduğumuz toplumun kültürel ve ahlaki kurallarını çeşitli motiflerle süsleyerek, kahramanları hayal ürünü, doğaüstü varlıklar ve hayvanlar olan genellikle olayları masallar ülkelerinde cereyan eden, dinleyicisini heyecanlandıran ve inandıran sözlü bir anlatım çeşididir ki burada masalı anlatan kişinin anlatış becerisi bu durumda oldukça etkilidir. Masalın okunma biçimi ve kullanılan ses tonu çok önemlidir. Anlatımda tekdüzelik kadar, abartılı anlatımdan kaçınmak gerekir. Vurgu elbette çok önemlidir ve masalı canlandırmak çocuğun ilgisinin dağılmasını engeller, heyecanın sürmesini sağlar.

Masallar çocuğun iç dünyasının zenginleşmesine yardım eder. Onun duygularının ve kişiliğinin gelişiminde olumlu etkilere sahiptir.

Çocuk dinlediği masallardan kendine göre mantıksal çıkarımlar ve kendi değerlendirmelerini yapacağından dolayıdır ki bu sebeple seçilen  masalın içeriği çok önemlidir. Çocuğun yaşına ve gelişimine uygun masallar seçilerek, doğal yollarla doğru kavramlar kullanılarak uygun masallar anlatılmalıdır.

Masalların Özellikleri Nelerdir?

Masallarda her insanı ilgilendiren evrensel değerler ve konular anlatılır. Özellikle çocuklara doğruluk, dürüstlük, iyilik, güzellik, ahlaklı olmak, erdemli olmak, yardımseverlik gibi duygular verilmek istenir. Ayrıca çevredeki kişilerin, olayların ve yöneticilerin eleştirileri de yapılır. Haksızlıklara karşı halkın ve halk içinde bir önderin direnmesi ve sonuçta mutlaka üstün gelmesi işlenir.

Masallar olay eksenli bir edebiyat türüdür. Tamamen hayal ürünü olan olağanüstü olaylar vardır. Masallarda “olamaz” diye bir şey yoktur. Her şey olabilir ve bunlar konu olarak işlenir.

Masallarda, anlatım kısa ve yoğundur. Kahramanları doğa üstü özelliklere sahiptir. İçinde olağanüstü varlıklar bulundurur. Cinler, periler, devler, melekler gibi.

Masallarda yer ve zaman kavramları belirsizdir. Mekan adı olarak genellikle “Hint, Yemen, Kaf Dağı, Çin, Maçin” kullanılır. Olaylar bundan uzun yıllar önce, geçmiş zamanlar da gerçekleşir. Gerçek yer isimlerinden bahsedilir ancak  masallarda anlatılanlar gerçekte bu yerler değildir.

Masallar, ders veren, eğitici, eğlendirici özelliklere sahiptir.

Genelde kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar ve öyle biter. Masalların çoğu ” bir varmış, bir yokmuş” ya da ” evvel zaman içinde, kalbur saman içinde” gibi ifadelerle başlar, “Onlar ermiş muradına .. ” ya da gökten düşen üç elma ile hep mutlu sonla biter.

Masalların  Bunlara tekerleme ya da döşeme denir. Tekerlemeden sonra olay ve dilek bölümleri gelir. Türk masallarında dilek bölümü  biçiminde başlar.

Masallar halk düşüncesinin, halk kültürünün ortak ürünüdür. Sanatsal, kurmaca metinlerdir. Sözlü edebiyat ürünüdür. Karakterler ya çok iyi ya da çok kötüdür. Yazarları yoktur.

Masalda eğiticilik esastır. Aslında yerin, kişilerin ve zamanın hayalî olması da bundandır. Kimse rencide edilmeden insanlara ders verilir. Herkes masalın sonunda verilen dersten kendisine düşen payı alır. Masallarda kötülükler eleştirilerek okurun ve dinleyenin bu kötüler gibi olmaması istenir. İyiler ve iyilikler de yüceltilir ki okur veya dinleyici iyi olsun ve iyilik yapsın. Bu yüzden özellikle eğitimde masallardan yararlanılır.

Mensur bir yapıya sahiptir. Nazım-nesir karışık olan masal örnekleri de vardır.

Sunduğu evreni inandırıcı kılma gibi bir kaygı söz konusu değildir.

Milli ve dini motiflere hemen hiç yer verilmez.

Masallar, meydana geldikleri zaman bir kişinin malıyken, yaygınlaştıkça, yöreden yöreye, ülkeden ülkeye geçtikçe halkın malı olur. Masal, anonim bir türdür.

Masallarda genellikle iyilik – kötülük, doğruluk – haksızlık, adalet – zulüm, alçakgönüllülük – kibir… gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden veya insanların ulaşılması güç hayallerinden söz edilir.

Anlatımda genellikle geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi (-mişli geçmiş) kullanılır.

Masallarda genellikle bir eğitim amacı saklıdır; masallar bu yönüyle didaktik (öğretici) bir nitelik taşır.

Günümüzde bellli bir kişinin ortaya koyduğu yapma masallar da yazılmaktadır. Türk masalları üzerinde, bizde Pertev Naili Boratav, Eflatun Cem Güney gibi kişiler çalışmışlardır. Eflatun Cem Güney, edebiyatımızda “masalcı baba” olarak anılır. Pertev Naili Boratav’ın masallarla ilgili yaptığı iki önemli çalışma “Az Gittik Uz Gittik” ve “Zaman Zaman içinde” adı ile yayımlanmıştır. Billur Köşk Masalları, Tahir Alangu’ya aittir. Ayrıca Keloğlan masalları Türk edebiyatında büyük bir yer kaplamaktadır. Keloğlan’ın kurnazlığı ve üstün zekası ön plana çıkarılan özelliklerdendir.

Masal türünün Hindistan’da doğduğu sanılmaktadır.

Evrensel esaslara dayanır.

Anlatımda secilere yer verilir.

Metin hacmi olarak destandan ve halk hikayesinden kısadır.

Masal metinlerinin içerisinde diğer halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiş olabilir.

Tasvir, soru – cevap, tekrar gibi yöntemler anlatımı şekillendiren hususlardır.

Türk masalları, sembolik açıdan zengindir. Türk masallarında Hızır, derviş, pir gibi karakterlere yer verilir; bu karakterler genellikle dualarının kabul görmesi yönüyle anlatılırlar.

Türk masalları ile ilgili derleme yapan ilk kişi Ziya Gökalp’tir.

Türk masalları ile ilgili ilk önemli bilimsel çalışmalar ise lgnacz Kunos’a aittir.

Behçet Necatigil’e ait Üç Turunçlar ve Ziya Gökalp’e ait Alageyik adlı eserler önemli manzum masal örneklerimizdendir.

Masalın Bölümleri Nelerdir?

Masallar “serim, düğüm ve çözüm” olmak üzere üç bölümden oluşur.

Serim: Tekerlemelerle giriş yapılır. Kahraman tanıtılır. Konu verilir.

Düğüm: Kahramanın başından geçen türlü türlü olaylar anlatılır. Okuyucunun merakı tahrik edilir. Olay bir çözüme kavuşturması gereken noktaya getirilir.

Çözüm: Bu bölümde olay bir sonuca bağlanır. İyiler kazanır. Kötüler kaybeder. İyilere ödül, kötülere ceza verilir. İyi dileklerle masal bitirilir.

Çocuğumuzun Eğitiminde Masalın Etkileri Nelerdir?

Masal çocuğun hayal gücünün gelişmesine, düşünce ufkunun açılmasına yardımcı olur. Kelime dağarcığını zenginleştirir ve kavram öğrenimini hızlandırır, çocuğun merak duygusunu uyandırır.

Masallar yaratıcılığını, neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini arttırır, çocuğun korkularını giderir. Özlemlerini dile getirir. Karşılaştıkları güçlükleri kavramasına, çözüm bulmasına yardım eder.

Herşeyden önce çocuğun kişiliğinin gelişmesinde olumlu etkilere sahiptir.
Masallar, çocukların çocukça sorunlarını küçümsemeyip onları ciddiye alır.
Onlara güven verir. Geleceğe olan umutlarını arttırır.

Türk Masalları Ve Özellikleri Nelerdir?

Türk masalları gelenek ve göreneklerin, örf ve adetlerin, kültür ve ahlak değerlerinin nesilden nesle aktarılmasında sözlü olarak bir araç şeklinde kullanılan edebi eserler olarak bilinmektedir. Türk masallarında iyi, kötü, adil, zalim, insaflı, insafsız, vicdanlı, nankör karakterler üzerinden olağanüstü hikayeler anlatılmaktadır.

Türk masalları ilk kez 18. yüzyılın sonlarında, Batılı araştırmacıların ilgisini çekmeye başlamıştır. Bu araştırmacıların içinde en tanınmış olanı, Anadolu ve Rumeli’den Türk masalları derleyip yayınlayan Macar Türkolog “Kunos”tur.

Bizde ise Türk masallarını derleme, yayınlama ve inceleme çalışmaları Cumhuriyet Dönemin’de yoğunlaşmış, Ziya Gökalp, Eflatun Cem Güney, Tahir Alangu ve Naki Tezel derledikleri masalları, edebi bir biçim vererek yayınlamışlardır. Başta Pertev Naili Boratav olmak üzere Mehmet Tuğrul, Warren Walker ve Ahmet Edip Uysal gibi yazar ve araştırmacılar da Türk masalları üzerine derleme ve incelemeler yapmışlardır. Boratav, W. Eberhard’la birlikte hazırladığı Typen Türkischer Volksmarchen (1953, Türk Halk Masallarının Tipleri) adlı çalışmada, 2500 Türk masalını inceleyerek 378 masal tipine yer vermiştir.

Türk masallarının kahramanları genel olarak insanlar, hayvanlar ve doğaüstü varlıklardır. Cadı karıları, devler, vezir vs. kötü kahramanlar iken padişah, kral, hükümdar, hızır, derviş vs. iyi kahramanlardır. Tilki, aslan, Anka kuşu, papağan gibi hayvan kahramanların olduğu masalların yanı sıra derviş, hızır, peri, cin gibi doğaüstü varlıkların yer aldığı masallar da bulunmaktadır.

Türk masallarında en önemli tiplerden biri Keloğlan’dır. Keloğlan tipi Türk zeka gücünün en iyi temsilcisidir.

Türk Masallarının Özellikleri Şu Şekildedir:

Nasihat edicidir.

Ders vericidir.

İyiyi, güzeli ve doğruyu öğretir.

Olağanüstü olayların olağanüstü güzelliklerle ve karakterle anlatıldığı olaylardır.

Eğitici ve öğretici özelliktedir.

Türk kahramanlarına da yer verilir.

Dini değerlere yer verilmektedir.

Nesilden nesle varlığını koruyan edebi eserlerdir.

masal nedir, masal, masal hakkında bilgi, masal nasıl yazılır, Masal Nedir kısaca, Masallarda kullanılan dilin zamanı, Masal Bölümleri, Masal Çeşitleri, Masallarda dini ve milli motiflere yer verilir mi, Masalda yer ve zaman belli midir, Masalın Özellikleri nelerdir, Masallar manzum mudur, Masal nedir kısaca Eodev, Masallarda kullanılan dilin zamanı, Fabl nedir, Masalın Özellikleri maddeler halinde, Masal Nedir Özellikleri Nelerdir, Faydalı masal oku, Türk masal oku, Zeka geliştirici masallar oku, 5-6 yaş masalları oku, Eğitici uyku masallar, masal nedir ilkokul 

Check Also

Masalın Bölümleri Nelerdir?

Masalın Bölümleri Nelerdir? Masalların Özellikleri Nelerdir? Masal Nedir? Masallar Çocuklar İçin Neden Önemlidir? Çocuğumuzun Eğitiminde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir