Home / Define Haberleri / 125 Yıl Sonra Troya Hazinesi Vatanına Döndü!!

125 Yıl Sonra Troya Hazinesi Vatanına Döndü!!

125 Yıl Sonra Troya Hazinesi Vatanına Döndü!!

Troya Hazineleri

125 Yıl Sonra Troya Hazinesi Vatanına Döndü; 125 yıl sonra Türkiye’ye geri getirilen Troya hazinesindeki eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.
Troya kralı Priamos’a ait olduğu söylenen ve 1873 yılında Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Türkiye’den kaçırılan Troya hazinesinden 24 parça Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle Ankara’ya getirildi. Getirilen eserler arasında altın, elektrom kolyeler, küpeler ve broşlar yer alıyor.

Tarihi Troya hazineleri, Osmanlı hükümetinden izin almadan kazı gerçekleştiren Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında Türkiye’den kaçırılıp Almanya’ya götürülmüştü. Eserler Almanya’ya kaçırıldıktan sonra Berlin’de sergilenmiş, ancak II. Dünya Savaşı’nda bir hayvanat bahçesinin altındaki sığınakta saklanmıştı.

II. Dünya Savaşı’nda Almanya bölününce Sovyet ordusu gizli sığınakta bulunan hazineyi Moskova’ya kaçırmıştı. Bu arada Troya’da bulunan gerek bu hazineden, gerek kazılarda çıkan eserler, aralarında İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin de bulunduğu dünyanın 40 kadar müzesinde bulunuyor. Hazinenin çoğu 1991 yılında Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde ortaya çıkınca Almanya ve Türkiye bunları Rusya’dan istemişti.

Türkiye’den kaçırılan eserlerin geri istenmesi süreci de Perge Antik Kenti’nden “Yorgun Herkül” heykelinin üstünün kaçırıldığını saptayan yazarımız Özgen Acar’ın ortaya çıkarmasından sonra başlamıştı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Yorgun Herkül heykelinin getirilmesi ile ilgili olarak ABD’de yaptığı görüşmelerde Troya eserlerini de Pennsylvania Müzesi ile görüşmüştü. Eserlerin Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın bugün düzenleyeceği basın toplantısından sonra Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileneceği bildiriliyor.

Günay basın toplantısı düzenledi

Bakan Günay, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’ye getirdikleri eserler arasında çok değerli olanların bulunduğunu ifade etti. Günay şöyle konuştu:
”Bu getirdiğimiz eserler de çok önemli. Bunlar Troya kökenli. Troya, Homeros’un İlyada’sında geçen, bir anlamda ‘antik çağların İstanbul’u’ diyebileceğimiz bir şehir. 9 kez yıkılıp yeniden yapılmış. Bunlar, Troya’nın 2. dönemine ait olduğu söylenen eserler. Eserler, Alman arkeolog Schliemann tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış. O sırada hafirler (ilk kazıcılar) tarafından birçok eser yağmalanmış ve dünyaya çıkarılmış. Bunların bir kısmı Almanya’daydı, savaş sırasında da Rusya’ya gitmiş. Troya kazılarından çıkanların bazıları şu anda Puşkin Müzesi’nde sergileniyor. Biz onları da almak için yoğun çaba gösteriyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet

 

 

 

Check Also

Bilim adamları Modern İnsan Ata’nın Sanal Kafatasını Oluşturuyor

Bilim adamları Modern İnsan Ata’nın Sanal Kafatasını Oluşturuyor New York Times’ın haberine göre yaşayan modern …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir