Home / Sikke / Antik Roma Sikkeleri
Antik Roma Sikkeleri

Antik Roma Sikkeleri

Antik Roma Sikkeleri

Antik Roma sikkelerinin diğer sikkeler içinde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Tarihsel ve sosyal olayları olduğu gibi yansıtmaları açısından eşsizdirler diyebiliriz.. Romalılar (Spintria,) üzerlerinde cinsel semboller veya cinsel davranışları betimleyen figürler olan sikkeler yapmışlardır. Bu paralar M.S. 1. yüzyılda kısa bir süre boyunca Roma İmparatorluğu‘nda üretilmiş. Üzerlerindeki tasvirler nedeniyle, bu paraların genelevlerde kullanılmış olabileceği önesürülüyor, fakat yapılan kazılarda bu sikkeler hamam kazılarında bulunmuştur. Aynı figürler Pompei’deki duvar resimlerinde de görülmüştür.

Roma imparatorluğu’nun ilk Sikke’leri İ.Ö. 3. yüzyıla dayanır ve bakır ya da bronzdan dökülmüştür. Yarım kilo ağırlığında büyük bakır parçalar (Aes Grave, Türkçesi “ağır bakır”) dökülmüştür. Önceleri üzerinde boğa, kalkan ya da silah motifleri bulunan Sikke’lerle ödeme yapılmıştır. İlk gümüş sikkeler Yunan örneklerine göre yapılmış ve öncülerinin (yaratıcılarının) isimlerini almışlardır. Bronz balyaları geçerliğini kaybettikten sonra bu para birimi bütününü takip eden tüm eski Roma Sikke’leri arka yüzlerinde, Antium donanmasının kuşatmasını anımsatan tekne motifine ve ön yüzlerinde farklı tanrı motifleri ile işlenmiştir. İlk Roma gümüş Sikke’si İ.Ö. 269 yılında tedavüle girer. Fakat gümüş Sikke’lere daha büyük boyutta kalıp çıkarılması işlemi İ.Ö. 210’lu yıllarda Denarius ile birlikte yapılır. Julius Iulius Caesar, Roma Sikkeleri üzerine motif olarak kullanılan ilk insandır (İ.Ö. 44).

İmparatorluk döneminde altın (Aureus), gümüş (Denarius), pirinç (Sestertius ve Dupondius), bakır (As) Sikke’ler basılır. Asker imparatorlar döneminde Dinar’ın yerini yavaş yavaş gümüş Antoninianus alır. Diocletianus (İ.S. 284-305) imparatorluğu hâkimiyetinde Argentus ve Nummus ile Follis Sikkeleri gibi Sikke türleri eklenir. Roma Sikke’lerinin üretiminde imparatorlar döneminde bariz bir oranda azalma görülür. 4. yüzyılın başından itibaren kıymetli taşlarla bezeli Diadem, defne çelengi yerine Sikke’lerin ön yüzlerinde kullanılmaya başlanır. İmparatorların yüzleri bu dönemde genellikle daha kötü resmedilmekteydi. Bu imparatorların Diadem’lerinin, Sikke’leri üzerindeki normal bir betimlemeden daha önemli olduğunun bir göstergesidir. Batı Roma imparatorluğu Sikke’leri üzerinde zaman içinde yazım hataları da görülmeye başlanmıştır. Çünkü Sikke yapımcıları çok kötü Latince konuşuyor ve yazıyorlardır. Doğu Roma Sikkeleri Roma imparatorluk örneklerinden uzaklaşmış ve kendi resmi diline kavuşur (bkz. Bizans). Kavimler göçünün Alman devletleri, kısmen hem Doğu hem de Batı Roma’nın örneklerine bağlı Sikke’ler basıyorlardı.

   

   

   

Check Also

Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri

Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri;  Osmanlı İmparatorluğunun zenginliği heryeri kaplamış. …

2 Yorumlar

  1. Bende bunlara benzer biraz var alan varmı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir